среда, 2 мая 2018 г.

Екологічна година «Чорнобиль немає минулого часу».

Болісний крик нашої української землі пролунав 26 квітня 1986 року ,коли сталося страшне непоправне лихо – аварія на ЧАЕС. Радіація омертвила землю ,ліс,воду,створивши територію,що отримала сумну й тривожну назву Чорнобильська зона відчуження. Жителі тих місць змушені були залишити свої домівки й усе,що в них було,і переїхати жити в інші місця.
На квітучій українській землі з’явилися покинуті міста і села,ліси,у які не можна ходити,сади з плодами,напоєними радіоактивною отрутою,криниці,з яких не можна пити. Навіть повітря стало ворогом.
26 квітня назавжди залишиться в пам’яті українського народу,як день чорнобильського лиха,болю,і забути його,викреслити з пам’яті неможливо. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції є наймасштабнішою техногенною катастрофою в історії людства. Пройшло 32 роки з того моменту,як у нерівний бій з ядерною стихією вступили чоловіки і жінки,чий подвиг назавжди увійшов до літопису мужності та патріотизму українського народу.
У районній дитячій бібліотеці пройшла екологічна година «Чорнобиль немає минулого часу»,на початку якої бібліотекар Людмила Григорівна запалила поминальну свічку,в пам’ять тих,хто свідомо пішов на смерть,рятуючи життя сотень тисяч українців,тих,кого передчасно спалив атомний вогонь.
Екологічна година була побудована на документальних матеріалах , значна кількість фотографій як до трагедії так і після . Це дало можливість школярам хоча б зорово відчути масштаб катастрофи та героїзм її ліквідаторів . Не  менш вражаючими є і сучасні фото зони відчуження. Закинуті будівлі ,порослі вулиці,чимала кількість туристів. Дивились документальний фільм ,у якому показані перші хвилини вибуху,ліквідація пожежі,евакуація населення Прип’яті. Побачене змушує замислитись .
Доповненням до роздумів були численні документальні світлини, а також книжковий перегляд літератури «Чорнобиль-біль душі»,на якому були представлені книги та періодичні видання ,матеріали про наслідки Чорнобильської аварії . А ось книга Володимира Губарева «Зарево над Прип’яттю»,яка розповідає не тільки про перші години Чорнобильської аварії,а й розкриває нам причини ,наслідки,уроки Чорнобиля.
Діти декламували вірші. На закінчення заходу присутні вшанували пам’ять хвилиною мовчання усіх тих,хто вже увійшов у вічність.
Доземно вклоняємося,дякуючи ліквідаторам цієї страшної аварії.
Схиляємо голови перед живими, перед пам’яттю передчасно померлих від радіаційного смерчу.














Комментариев нет:

Отправить комментарий