четверг, 21 марта 2019 г.

Поезія, що музикою серце надихає

         Прихід весни дуже поетичний момент. Усе навколо відроджується, щоденно набуває нових форм. Тому не дивно, що Міжнародний день поезії відзначається саме у березні. Водночас весна, як жодна інша пора року, сповнена неймовірної життєздатної сили та енергії. Це її ріднить зі жвавим дитинством та активною молодістю.
         Без надії неможливо жити, працювати, творити. Іноді ми шукаємо чогось незвичайного, екзотичного десь далеко, не помічаючи дива поруч. І раптом в один чудовий день приходить прозріння: дивосвіт тут, поруч з тобою. І це – поезія. Зміст цього слова кожен з нас розуміє по-своєму: це найважливіше культурне явище, це всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити, це головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу.
         Українська письменниця Ліна Костенко писала: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Поетичні твори – це завжди політ фантазії, творчої думки, пошук тих засобів мови, що здатні торкнутися струн душі людини. Спробуємо уявити наше життя без поезії, без привітань до свят, без пісень, це буде нудне життя без вибуху емоцій, без тієї великої містики, коли одні й ті ж слова, але написані у певному порядку, можуть зворушити до сліз або залишити абсолютно байдужим.
         21 березня у Всесвітній день поезії в районній дитячій бібліотеці відбувся поетичний калейдоскоп «Поезія, що музикою серце надихає» з 5В класом (класний керівник Світлана Косенко).
         Бібліотекар Люда Гринько сказала, що у Всесвітній день поезії саме у дитячій бібліотеці говорять музи і запросила всіх присутніх у царство мудрого й красивого, правдивого й цінного, сильного й ласкавого, доброго й мужнього слова. Поезія – це вогник, схожий на полум'я свічки, що запалює душу людини.
         Гарні, проникливі слова про красу поетичного слова вчительки Світлани Володимирівни Косенко створили всім чудовий настрій.
         Діти читали улюблені твори Тараса Шевченка, Павла Тичини, Миколи Вінграновського, Лесі Українки, Ліни Костенко. Переглянули уривок з фільму про Лесю Українку і прослухали пісню Наталі Май «А ми бажаєм Вам добра».
         Поезією ми захоплюємося, вивчаємо, презентуємо, бо вона підносить нас духовно, збагачує новими відчуттями та своєю неповторністю, а також пишемо власну.
         Привернула дитячу увагу і оформлена книжкова виставка «Рідний край кохати – поезію прославляти», яка дала змогу доторкнутися до сторінок творчості поетів.
         Цей захід запамятається надовго, тому що кожен вийшов з читальної зали окриленим із піднесеним настроєм.














Комментариев нет:

Отправить комментарий